Soğuk Depolama
Kalitesini Etkileyen Faktörler
Soğuk oda, özel anlamı ile gıda maddelerinin normal şartlarda
saklanabilir sürelerinden daha uzun süre saklanabilmesi için ihtiyaca uygun
şartlarda soğutulan ve nem durumu kontrol edilen, dış atmosferden ısı ve nem
kazancına karşı yalıtılmış mahaller olarak tanımlanabilir.
Soğuk hava deposunda amaç, mümkün olduğu kadar değişmez sıcaklık ve bağıl nem sağlamak olmalıdır çok kısa süreli de olsa, her sıcaklık artışı mikroorganizmaların gelişiminde hızlanmaya neden olur.
Soğuk hava deposunda amaç, mümkün olduğu kadar değişmez sıcaklık ve bağıl nem sağlamak olmalıdır çok kısa süreli de olsa, her sıcaklık artışı mikroorganizmaların gelişiminde hızlanmaya neden olur.
Soğuk odalarda kimyasal enzim tepkimeleri
yavaşlatılıp, mikroorganizma gelişimini geciktirerek besin maddeleri ilk
hallerine çok yakın halde saklanabilir.
Soğuk hava depolarında sıcaklık ve bağıl nemdeki denge durumu aşağıdaki etmenlere bağlı olarak değişim gösterir.
Soğuk hava depolarında sıcaklık ve bağıl nemdeki denge durumu aşağıdaki etmenlere bağlı olarak değişim gösterir.
1.
Soğuk depoya koyulacak ürünün ve ambalajının özellikleri
Soğuk odadaki tüm transpirasyon yoğunluğundaki
değişmeler özellikle ürünün soğutulmaya başlanması anında büyük etkiye
sahiptir.
2.
Soğuk hava deposunun doldurulma şekli
Soğuk odalarda ürünler yerleştirilirken havanın
serbestçe dolaşımına engel olmayacak istifleme yapılmalıdır. Böylelikle soğuk
oda havasının yeterince ve kolayca karışması sağlanarak sıcaklığın uygun
limitler için kalması temin edilmiş olur
3.
Evaporatörün yüzey alanları ve yapıları
Evaporatörlerin yüzey alanları, fanların sayısı,
fanların kesit alanları, fanların hava debileri soğuk odanın nem ve sıcaklığını
direk etkilemektedir.
4.
Evaporatör yüzey sıcaklığı ile oda sıcaklığı arasındaki fark
Isı geçirgenliğinden doğan kayıplar da dikkate
alınarak, soğutucu akışkan ile soğuk oda arasındaki sıcaklık farkının mümkün
olduğunca az tutulmasına dikkat edilmelidir. Soğuk oda ile soğutucu akışkan
arasında sıcaklık farkının fazla olması durumunda evaporatörde karlanma
oluşabilir.
5.
Soğuk depo içerisindeki hava dağılım ortamı
Soğuk hava depolarında hava hareketi, tüm hacimlerde
eşit bir sıcak ve nem seviyesi oluşturmalıdır. Aşırı hava hareketi gıda
maddelerinde nem kaybına neden olabilir.
6.
Soğuk oda cihazlarının çalışma süresi
Soğuk oda cihazlarının çalışma süresi oda sıcaklığı,
buharlaşma sıcaklığı ve defrost süresine bağlıdır.
7.
Soğuk muhafaza sıcaklık aralıkları ve muhafaza şekilleri
a.
Serin muhafaza (+5/+15°C)
Bazı özel gıda maddelerinin (yeşil biber, domates, muz
vb) muhafazası ile gıda işleme alanlarının sıcaklık aralığıdır.
b.
Soğuk muhafaza (-5/+5°C)
Taze muhafaza edilen gıda ürünlerinin çoğu bu sıcaklık
aralığında muhafaza edilir.
c. Donmuş muhafaza (-15/-25°C) Tüm dondurulmuş gıdaların muhafazası bu sıcaklık
aralığında yapılır. Donmuş muhafaza daha önce yoklanarak merkez sıcaklığı
-18°C’ye düşürülmüş ürünlerin sıcaklıklarının muhafaza edilmesidir.
d.
Şoklama (-30/-45°C)
Şoklama bir muhafaza türü
değildir. Şoklama taze ürünleri merkez sıcaklıklarının 4-7 saat gibi kısa
sürede -18°C’ye düşürülmesi işlemidir.
Yorumlar
Yorum Gönder